Археолози откриха "строителни чертежи" на около 8000 години
Секция: Наука
19 Май 2023 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Археолози откриха "строителни чертежи" на около 8000 години

/КРОСС/ Звезди и линии, гравирани в скалите на Арабския полуостров, може да представляват капани за лов, което прави тези чертежи първите мащабни диаграми в човешката история, сочи ново изследване, което показва комплексното разбиране на хората за Космоса преди около 8000 години.

В късния неолит в Африка и Евразия се разпространяват нови ловни технологии. Хората издигат ниски стени, образувайки коридор, който постепенно се стеснява, превръщайки се в широка кошара, където животните се събират на цели стада. В план подобни структури приличат на хвърчила и днес хиляди техни останки са запазени в пустините на Близкия и Средния изток, в Северна Африка, които по това време са били много по-влажни и богати на едър дивеч.

Такива „пустинни хвърчила" са имали доста сложна структура. (ОЩЕ: Археолози съставиха карта на „пустинни хвърчила") Стените им можели да се простират на няколко километра, а „главата" им била увенчана с няколко стеснени краища, които завършвали с ями капани. Изглежда, че именно за тяхното изграждане хората за първи път започнали да използват архитектурни планове. Едно от тези изображения върху камък е открито от учени от Френския национален център за научни изследвания (CNRS). Тяхната статия е публикувана в списание PLOS One.

Реми Красар и колегите му провели изследвания в пустинята в Йордания. В близост до „пустинно хвърчило", чиято възраст се оценява на 9000 години, изследователите открили висок камък, върху чиято плоска повърхност се е запазила негово изображение. Скоро подобна находка била направена и в Саудитска Арабия, близо до 7500-годишно „хвърчило".

Учените сравнили тези „чертежи" със сателитни изображения на „пустинни хвърчила", демонстрирайки, че те ги отразяват с висока надеждност и точност, в мащаби 1:175 и 1:425. Дори в ъглите се виждат капаните, изсечени в камъка. Досега най-старите от тези рисунки били приписвани на ранните цивилизации на Месопотамия. Бяха известни и по-ранни схеми, но всички те оставали доста условни и примерни изображения.

Възможно е най-древните „чертежи" да са помогнали за изграждането на капаните и поддържането на тяхната цялост. Но също така е възможно те да са били използвани при подготовката за сложни ловни „операции": това е позволявало предварително да се разпределят ролите на всички участници, тяхното местоположение и посоки на движение. Така или иначе, тези чертежи ясно показват голям пробив в когнитивните умения на древните хора.