100% био масла от ядки и семена за пръв път на фермерския пазар на Lidl – този уикенд в София
Секция: ЛЮБОПИТНО
19 Май 2023 11:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
100% био масла от ядки и семена за пръв път на фермерския пазар на Lidl – този уикенд в София

/КРОСС/ Този уикенд в квартал „Младост“ в София ще се състои третият за годината фермерски пазар на Лидл България. На 19, 20 и 21 май на паркинга пред магазина на веригата на ул. „Атанас Москов“ №18 клиентите ще се насладят на богато разнообразие от свежи продукти от всички краища на България, сред които 100% био масла от ядки и семена, мед и пчелни продукти, мелнишки вина, както и фермерски млечни и месни продукти.

За пръв път този уикенд участие във фермерски пазар на Lidl ще вземе столичната фирма „Гормоли“ ООД, която се гордее с уникалния си метод на производство на 100% био масла от ядки и семена, които са веган, без холестерол и с рекордно количество Омега-киселини. Останалите 11 участници ще изкушат посетителите с пресни череши, ягоди и зеленчуци, директно от гр. Куклен, уникалаен мед от лавандула и други пчелни продукти от Пловдив, както и билкови тинктури от Пазарджик.

По традиция, фермерският пазар на Lidl ще предложи и мандраджийски млечни продукти – на масите на фермерските мандри „Строево“ и „Каменяк“, както и месни продукти на „Риламес“. Любителите на българското вино ще се срещнат лице в лице с производителите на „Мелнишки пирамиди“ от с. Левуново. Сред акцентите на пазара ще са едни от най-търсените фермерски продукти - сладка и лютеници с автентичен вкус от Пловдивския регион. Десислава Томова от „Том консерв“ сподели по повод предстоящото издание на пазара:

„Много повече хора познават продуктите ни, откакто започнахме да участваме на пазарите на Lidl. Очаровани сме от грижата за нас като производители и от резултатите, които постигаме заедно.”

В досегашните 37 издания на пазарите над 130 фермера от 65 населени места са предложили на посетителите богато разнообразие от биосертифицирани зеленчуци, хлебни и месни изделия, както и мед, вино и билкови тинктури, като всяка година броят на производителите се увеличава и разнообразието става все по-голямо. Инициативата е част от последователната политика на Лидл в подкрепа на родните производители, за които участието е напълно безплатно, като компанията не само предоставя своите паркинги, но поема и всички разходи по организацията и комуникацията на събитията.

В отговор на нарастващия интерес през 2023 г. фермерски пазари на Lidl ще има и на две нови морски локации – в град Варна и Балчик, като се очаква те да се проведат през юни и юли. През летните месеци срещи лице в лице на производители с клиенти ще има още и на паркингите пред Lidl в с. Равда, Созопол и в курорта „Св. Св. Константин и Елена”.