Парламентът прие на първо четене механизма за разследване на главния прокурор
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Май 2023 12:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парламентът прие на първо четене механизма за разследване на главния прокурор

/КРОСС/ Парламентът прие на първо четене законопроекта на Министерския съвет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които предвиждат създаване на механизъм за разследване на главния прокурор.

В подкрепа на измененията гласуваха 191 народни представители, а 33-ма се въздържаха. С 68 гласа "за", шест "против" и 149 "въздържал се" депутатите отхвърлиха и при прегласуването законопроекта на "Възраждане", който също предвиждаше механизъм за разследване на главния прокурор.

Парламентът подкрепи и друг законопроект за изменение на НПК, предложен от Министерския съвет, с който се транспонира европейска директива и се въвеждат общи минимални правила относно защитата на процесуалните права на децата, заподозрени или обвиняеми в наказателното производство, съобщава БТА. 

Дебатът беше фокусиран основно около законопроекта на правителството за механизма за контрол на главния прокурор. Около 50 висши магистрати казват: "Този закон не става", а ние имаме мнението на министър Зарков и неговия заместник, каза Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС. Ще го подкрепим, защото този казус трябва да бъде доведен докрай, посочи депутатът от ГЕРБ-СДС. Той призова, след приемането му, законопроектът да бъде изпратен на Конституционния съд (КС) за проверка. "Нека да отиде в КС, ако г-н Зарков излезе прав и се окаже, че той е по-прав от цялата съдебна система, той заслужава да стане президент или най-малкото министър-председател на България", коментира Чолаков. 

В отговор служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че няма, не е имало и никога няма да има разсъждения по такъв тип закони, за които да не се поставят въпроси по конституционната съобразност. Каквото и да се случи, ние имаме нужда от този закон и от този механизъм, посочи министърът. Въпросът, който остава, е има ли воля да свършим работата, аз мисля, че има този път, заяви той. 

В момента депутатите обсъждат промените в Закона за съдебната власт, които са свързани с механизма за разследване на главния прокурор.