"Възраждане": Настояваме Димитър Радев да подаде оставка като управител на БНБ
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Май 2023 16:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Възраждане": Настояваме Димитър Радев да подаде оставка като управител на БНБ

/КРОСС/ От парламентарната група на „Възраждане" настояха на брифинг в парламента управителят на БНБ Димитър Радев да подаде оставка. Искат също да спре всякаква работа по технически проекти, свързани с унищожаване на българския лев и Валутния борд чрез въвеждане на еврото.

"Пресконференцията днес е във връзка със съобщение, което БНБ разпространи вчера. Интересно е, че се налага да си говорим през медиите, предвид, че в сряда на практика бяхме там и разговаряхме с управителя на БНБ Димитър Радев", посочи депутатът Деян Николов. Той отбеляза, че вчера в съобщение от БНБ е казано, че Управителният съвет на БНБ е приел проект на нов закон за БНБ, който е съгласуван с Европейската централна банка. "Ние разполагаме с този проект, като там се предвижда унищожаване на българския лев и на Валутния борд", посочи Николов. И добави, че „по план, казват, че протича подготовката за тестово отсичане на български евромонети и също по план протичат промените в платежните системи".

Това е интересно прессъобщение от гледна точка на това, че когато ние бяхме в сряда при Димитър Радев, той каза, че на практика БНБ не извършва съществена подготовка по отношение на влизането на България в еврозоната. И нещата и проектите, по които работят, всъщност са част от ангажименти, поети заради членството на България в банковия съюз", обясни Николов, цитиран от БТА. Депутатът коментира, че от съобщението вчера разбират, че на практика се работи и протичат по план определени процеси.

"Ние направихме доста обстойна проверка и установихме, че от БНБ работят по много повече неща и на практика Димитър Радев в сряда буквално ни излъга в очите", каза Николов. И добави, че БНБ работи по плана за въвеждане на еврото. По думите му казаното от Димитър Радев в сряда на срещата е "една брутална лъжа".

В тази връзка искам да кажа, че ние от „Възраждане" приемаме това, което в момента БНБ прави и в частност Димитър Радев, като една „мащабна задкулисна акция, която цели унищожаване на българската фискална и финансова независимост и премахване на националния ни суверенитет по отношение на паричната ни система", заяви депутатът. Според него от БНБ се опитват да унищожат Валутния борд и българския лев, въпреки че има 600 хиляди българи, които ясно са заявили, че искат да има референдум по темата, както и социологически проучвания, които показват, че поне 60% от българското население не желае България да влиза в еврозоната. "И това става в ситуация, в която мандатът на управителя на БНБ изтече преди две години", добави Николов.

Той настоя от БНБ да публикуват вътрешните си планове и работни графици, свързани с унищожаването на българския лев и на Валутния борд чрез приемане на еврото, да публикуват проектозакона за БНБ, върху който работят и "отново цели унищожаване на лева и Валутния борд". По думите му това се обсъжда с Европейска централна банка, но е редно да бъде първо обсъдено в България и българското общество да знае какво точно се готви.

Настояваме отново да спре всякаква работа по технически проекти, свързани с унищожаване на българския лев и Борда, посочи депутатът. Той поиска всички представители на БНБ, които участват в координационния съвет за въвеждане на еврото в България, незабавно да се оттеглят и да прекратят работа в съвета, както и да се прекрати комуникация с Европейската централна банка и Европейската комисия по теми, свързани с въвеждането на еврото в България, "защото такъв приоритет пред България няма и на първо място ще има референдум".

Настояваме Димитър Радев да си подаде оставката като управител на БНБ и за времето, в което няма такъв официално назначен, някой от подуправителите да изпълнява неговите функции, заяви Николов. Той каза още, че няма да позволят „еврото да бъде вкарано под масата в България".