Илияна Йотова: В РСМ има силна политика за обругаване на България и това не бива да остава без отговор
Секция: Анализи
20 Май 2023 09:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илияна Йотова: В РСМ има силна политика за обругаване на България и това не бива да остава без отговор

/КРОСС/ В предаването „Още от деня" по БНТ Илияна Йотова, каза че вижда, че мнозинството в парламента поддържа българската позиция по отношение на РСМ и смята, че България винаги ще бъде на страната на своите граждани.

Все още европейците не са достатъчно информирани и затова трябва по-агресивна позиция от страна на България в различните европейски и световни структури, защото става въпрос за грубо нарушение на човешки права, категорична е Йотова. „Всяка страна пази своите интереси, в Македония има силна политика за обругаване на България и това не бива да остава без отговор, но си има и механизми, по които правителство, парламент, президентска институция трябва в един глас да изработим тази политика и да я защитаваме".

Първото условие, за да бъде успешна нашата позиция е да няма разнобой от страна на българските власти, обясни още Йотова. „Само преди година беше направен опит да бъде смекчена българската позиция и това беше лош опит, лош сигнал. Затова първото условие е да бъдем единни вътре в страната и да няма против в нашите собствени позиции. На второ място, достатъчно твърда е нашата позиция, но тя трябва да бъде популяризирана и повече защитавана там, където й е мястото".

След връчването на проучвателния мандат се случиха много неща, с Мария Габриел сме работили много дълги години, разказа Йотова. „Всичко зависи от това какво тя ще предложи в понеделник. Обикновено казваме „дяволът е в детайлите", а пък аз казвам, че българският дявол е в имената на министрите, които тя ще предложи. Според мен имената ще означават много за подкрепата, която тя евентуално ще получи в НС".

Аз съм голям противник на смесването на темата за правителство и съдебната реформа, заяви Йотова. „За мен, ако решението за надзора на главния прокурор е определящо за съставянето на правителство, това е катастрофално. Аз се надявам мнозинството в НС да се обедини не толкова върху реформата в прокуратурата или съдебната реформа, а първо да създадем мнозинство около бюджета".

Определено 6 избора за две години е твърде много за страната, но съм убедена, че е по-добре да има избори, отколкото да има задкулисни договорки, които в повечето случаи не са в интерес на българските граждани, категорична е Йотова.