Нено Димов: Свикването на Велико народно събрание е напълно излишно
Секция: Анализи
21 Май 2023 07:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нено Димов: Свикването на Велико народно събрание е напълно излишно

/КРОСС/ Правосъдната система, в частност прокуратурата, изживява истински катарзис. Определени действия имат много дългосрочна реакция. Случващото е проблем на Конституцията, надявам се този катарзис да подобри работата на прокуратурата. Това каза бившият министър на околната среда и водите Нено Димов в предаването „Говори сега" по БНТ.

По думите му свикването на Велико народно събрание е напълно излишно. „То няма капацитет да направи добри промени. Дори хубавите части на Конституцията по този начин могат да бъдат опорочени", смята Нено Димов.

Според него промените могат да минат и през обикновено Народно събрание.

„Няма да коментирам моя процес, но през последните 30 години имаше достатъчно много министри и заместник-министри, които бяха обвинявани и впоследствие решенията на съда показваха, че техните обвинения са по-скоро политически, отколкото други. Не е етично и морално в момента да коментирам собственото си дело, ще го коментирам, когато се произнесе окончателно съдът", каза Нено Димов.

По думите му прокуратурата е орган за репресии. „Преминавайки след 1989 г. по начина, по който е действал преди, и прехвърляйки го почти идентично в Конституцията, която действа в момента, няма как да не бъде орган за репресии", заяви той.

Нено Димов смята, че ляволибералната вълна в ЕС в момента се опитва да наложи ценности, които не са европейски. „По никакъв начин аз не мога да приема, че унищожаването на европейските икономики през зелените политики е добра за Европа. Не мога да приема, че новият расизъм, който се създава през Black lives matter. Животът на всички има значение. И не на последно място е Истанбулската конвенция, която бе приета от Европейския парламент и ще бъде наложена във всички държави, независимо от тяхното законодателство и конституции, да не говорим за общественото мнение. това не помага на единството на Европа и аз съм притеснен от това, защото ние трябва всячески да го защитим, а това го руши", коментира Нено Димов.