Теодора Генчовска: През настоящата година са стартирали нови учебни програми в областта на военното образование
Секция: Интервюта
21 Май 2023 10:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Теодора Генчовска: През настоящата година са стартирали нови учебни програми в областта на военното образование

/КРОСС/ В последните няколко години въпросите, свързани с развитието на Въоръжените сили, са сред най-приоритетните теми за политиците и обществото. Това каза заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска в предаването „Говори сега" по БНТ.

През настоящата година са стартирали нови учебни програми в областта на военното образование. „Те са изключително модерни, актуални и отразяват всички модерни технологии. Максимално сме фокусирани върху представяне на ползите от военната професия, но считам, че това е задача, която трябва да се реши и с участието на МОН, ако щете и с Министерство на здравеопазването", допълни заместник-министърът на отбраната.

Сред приоритетите на Министерство на отбраната е Наредбата за определяне статута на курсантите - нещо, което не е било дефинирано повече от 20 години. „На финала сме на подготовката на тази наредба и съответните законови промени. По отношение на курсантите само за два месеца успяхме да вдигнем почти двойно стипендиите - нещо, което също не беше правено, и в рамките на един доста ограничен бюджет", обясни Теодора Генчовска.

Много е важно военните да получават адекватно заплащане, за да бъдат привлечени и задържани в сферата на отбраната. „Също и възможността за работа в международна среда - в щабове основно на командната структура и структурата на силите на НАТО, а сега вече и по линия на ЕС. Обикновено момчетата и момичетата с униформи натрупват много голям международен опит, връщат се тук и го предават на своите колеги", посочи заместник-министърът на отбраната.

През настоящата година завършва първият випуск военни лекари. „Това е един съвместен проект на Военноморското училище, Военномедицинска академия, Медицински университет и Медицинска академия", поясни Генчовска.

Според нея професионалната армия се справя прекрасно със задълженията й, вменени по Конституция и по Закона за отбраната и въоръжените сили. Трите основни мисии са гарантиране на териториалната цялост и въздушния суверенитет, участие в мисии и операции зад граница и мисията подкрепа на обществото в мирно време, припомни тя.