Яне Янев: Сбъркано е присъствието на прокуратурата в съдебната власт
Секция: Коментари
21 Май 2023 11:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Яне Янев: Сбъркано е присъствието на прокуратурата в съдебната власт

/КРОСС/ Това, което виждаме в последно време по върховете на съдебната и политическата система, говори, че има тотален разпад на държавността. Няма възможност този разпад да се поправи по традиционните, конвенционалните методи. Това каза общинският съветник в Сандански Яне Янев в предаването „Говори сега" по БНТ.

Политическата и партийната система в последните 30 години оказва постоянно влияние върху съдебната власт, посочи той. Механизмите за това са заложени в самата Конституция, посочи Янев. „В тази Конституция всичко по отношение на съдебната власт е сбъркано. Сбъркано е и присъствието на прокуратурата в съдебната власт.

Ние от РЗС казахме още при учредяването 2005 г., че прокуратурата трябва да бъде изведена с отделна глава от Конституцията и да не е част от съдебната власт, нито да бъде част от изпълнителната власт, за да може държавното обвинение да има абсолютна независимост и сила. Иначе няма как да се случи и ще има такива козметики, каквито наблюдаваме и днес", коментира лидерът на РЗС.

По думите му ВСС не е легитимен конституционен орган с 16 души. „В момента има 22 човека, от които шест могат да си подадат оставката, когато поискат или когато някой им натисне копчето. Остават 16 човека. При 16 души ВСС не може да работи, защото той трябва да взема част от важните си решения с квалифицирано мнозинство от 17 души. При 16 души ВСС престава да съществува като орган изобщо", обясни Янев.

Механизмът за разследване на главния прокурор няма да доведе до нищо, смята той. „Цялата съдебна система е сътворена с политическа промисъл, диктувана от политически лобита и от икономическите интереси на тези политически лобита. И почти не е имало човек на определено ниво, който да не е получил политическа благословия преди да бъде избран от ВСС", заяви Яне Янев.

Според него нови предсрочни избори през лятото биха били фатални за страната и биха довели до пълния й колапс.