Спасков: Прави се малко, за да бъдат привлечени нови медицински сестри
Секция: Коментари
21 Май 2023 14:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спасков: Прави се малко, за да бъдат привлечени нови медицински сестри Според него проблемът с медицинските специалисти е комплексен

/КРОСС/Проблемът с липсващите медицински сестри е много болезнен. Много малко се прави за това да привлечем нови жени, които да работят като медицински сестри. Това каза бившият директор на „Пирогов" доц. Спас Спасков в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

По думите му тази дейност трябва да бъде допълнително стимулирана и това е въпрос на политическо решение. „Ако ситуацията се задържи, каквато е в момента, най-вероятно ще търсим всякакви медицински специалисти от чужбина", заяви той.

Според него проблемът с медицинските специалисти не е свързан само със заплащането на труда. „Това е свързано и с обучение на кадри, и с доставка на съответната апаратура. Това е сложен, комплексен въпрос. Трябва стратегия за развитие", обясни доц. Спасков.

При детското здравеопазване трябва да бъде запазен приоритета на държавата, смята той. „Трябва да се помисли за по-добро финансиране, а изпълнението може да се възложи и на държавни, и на частни лечебни заведения. Броят на страдащите деца е значително по-малък от този при възрастните, а проблемът при възрастните е решен", посочи доц. Спасков.

Според специалиста сега съществуващият детски кардиологичен център би могъл да поеме децата, чакащи за сърдечни операции. Нужна е стратегия за развитието на детската кардиологична помощ и намиране на точния начин за финансиране на тази помощ, посочи той. „Но там трябва да се подобри общо финансирането - както от гледна точка на апаратура и други дейности, така и самото заплащане на труда трябва да бъде подобрено, за да няма отлив на специалисти", смята доц. Спасков.