Чудото на трансплантациите
Секция: Здраве
21 Май 2023 14:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чудото на трансплантациите

/КРОСС/ Четирима души живеят втори живот. Миналата седмица съобщихме за успешни бъбречни трансплантации, извършени само за месец в болница „Лозенец".

За последния месец четири бъбречни трансплантации дадоха надежда на трима мъже и една жена. След като са оперирани в болница „Лозенец" и четиримата пациенти вече са добре, трима от тях са си у дома.

На 65 години Иван Гагов знае какво е да водиш трудна битка за своето здраве.

„Преди 6 години откриха, че имам бъбречна недостатъчност, ходих по болници, с хапчета се поддържах и с диета. Просто отбягвах да мисля за това. Сам се успокоявах някак си", казва Иван.

Цял живот работил в строителството. Но последните години състоянието му се влошава и спира с работата. Докато един ден получава така чаканото обаждане.

„Обадиха ми се, че са ми открили донор и да тръгна за София. Малко се притесних като всеки човек. Имах надежда, че все пак ще приключа", обясни мъжът.

Така в края на април е осъществена трансплантацията на бъбрек.

„Като изляза, първата ми работа е да си прегърна внучето - 5. клас, много умно, много щастливо дете, Йоана се казва. Тя ми дава повече кураж", обясни Иван.

За цялата изминала 2022 г. в България са направени общо 20 трансплантации.

„Когато има донорска ситуация, сякаш отиваме на война", казва д-р Борил Петров, началник на Клиниката по урология в Университетска болница „Лозенец" и ръководител на екипа за бъбречни трансплантации

„Досега не сме губили битка. Тръгваме поне петима души, не само хирургичен екип, а сестри и перфузатори. Имаме отряд за бързо действие, проблемът е, че твърде рядко ни се случва да взимаме органи, малко донори има."

През май 2022 г. след донорска ситуация, и след 4 години в списъка на чакащите за нов орган Димитър Василев е трансплантиран с бъбрек. Роден е с вродена аномалия и само до първи клас е опериран 6 пъти.

„Още от дете десният бъбрек работи на 60%, левият - на 30%", казва мъжът.

Направен му е изкуствен пикочен мехур след тежка 8-часова операция през 2018 г., а след това следват близо 4 години на хемодиализа.

„Много тежко го приех, защото аз тъкмо завършвах 12. клас, когато вече беше ескалирало здравословното ми състояние, че трябваше да мисля за записване в листа за чакащи за трансплантация и тогава бях отчаян от живота", обясни Димитър.

Но един ден, докато е на пикник с приятели, чува думи, в които не може да повярва: „Имаме донорска ситуация. Аз първо казах - добре, обаче ми трябваха секунди да осъзная какво се е случило и ги питах три пъти: вие наистина ли ми се обаждате за донорска ситуация?", спомня си мъжът.

На прага на операционната зала, когато лекарите го питат дали е готов, той вече знае отговора.

„Човек не е готов от днес за утре за такова нещо, но тогава казах най-твърдото си „да" през живота ми", заяви Димитър.

А когато се събужда от трансплантацията, първото нещо, което си мисли, е: „Моята борба приключи, сега трябва да се борим за другите!"

А след операцията се среща със семейството на мъжа, чийто бъбрек приема.

„Когато се видяхме с тези прекрасни хора, не може да се опише с думи ситуацията, много силно емоционална е. Но и приятна, защото виждаш как тези хора са направили толкова много. Но те обичат, защото част от техния близък човек живее в теб. И беше прекрасно", спомня си Димитър.

Днес той води подкаст с информация за трансплантациите, работи във фирма за комуникации и дори участва в сериала „Татковци".

„Даден ни е втори живот, ние трябва да го изживеем, ако не макс, то поне на 99%", смята Димитър.

Към 5 май 870 души чакат за нов орган - най-висок е броят на нуждаещите се от бъбрек.

бТВ, „Тази неделя"