Стою Стоев: Има написан текстов проект за промяна на Конституцията
Секция: Интервюта
21 Май 2023 15:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стою Стоев: Има написан текстов проект за промяна на Конституцията

/КРОСС/  Има написан текстов проект за промяна на Конституцията. Той ще се обсъжда може би следващата седмица. Това каза новоизбраният председател на правната комисия Стою Стоев в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Според него конституционни промени са възможни и в настоящия парламент.

Той коментира и темата за главния прокурор. Припомни, че е имало две искания за отстраняването му от двама различни министри на правосъдието и те са били отхвърлени по почти единодушен начин. „В момента, в който първата политическа сила заяви, че първи приоритет им е това да отстранят главния прокурор, на следващия ден вече членовете на ВСС вкараха такова искане. Това е изключително притеснително и повдига изключително много въпроси за действително голямото политическо влияние", каза председателят на правната комисия в НС.

Той обясни, че не познава Иван Гешев и че позициите му е чувал само на изслушванията в комисията в миналия парламент.

Обсъжданите промени в Наказателно-процесуалния кодекс по думите му са изключително наложителни и не са противоконституционни.

За номинацията си Стоев обясни, че е получил пълната подкрепа на всички 64-ма от парламентарната група в коалиционен формат.

На въпрос защо някой по-опитен не е станал председател на правната комисия като Христо Иванов или Надежда Йорданова той отговори така: „Христо Иванов е лидер на политическа сила и е изключително зает, не мисля, че би имал времето да се занимава с това. Надежда Йорданова познава моята работа и също стои зад моята работа. Тя е едно от основните политически лица в "Да, България", има да защитава законопроекти."

Председателят на правната комисия заяви и че баща му няма нищо общо с т.нар. „подпорна стена" на Алепу. Коментарът му беше по повод изнесена информация от разследващия сайт BIRD.bg, според която бащата на депутата е старши съдружник във фирма с инвеститори в скандалния „подпорен хотел" на Алепу. Политикът, номиниран от ПП-ДБ, е син на бившия председател на надзора на Агенцията за приватизация Теодор Стоев.