Екатерина Захариева: ПП-ДБ имат още малко време да размислят и да подкрепят кабинета на Мария Габриел
Секция: Коментари
21 Май 2023 15:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екатерина Захариева: ПП-ДБ имат още малко време да размислят и да подкрепят кабинета на Мария Габриел

/КРОСС/ ПП-ДБ имат още малко време да размислят и да подкрепят кабинета на Мария Габриел. Моят призив към тях е да кажат с кой от приоритетите на Мария Габриел не са съгласни. Това каза депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Тя заяви, че се надява разумът в коалицията да надделее, защото звучи несериозно да очакват подкрепа за втория мандат, ако категорично отхвърлят първия. „Те не виждат нито един достоен човек от ГЕРБ, който да влезе в правителство, но в същото време очакват от 69 народни представители, недостойни хора, да ги подкрепят. Това, извинявайте, ама е абсолютно безсмислено. По законодателната програма и по спешните закони, включително и по съдържанието им, нямаме разминаване на 99% от тях", каза Захариева.

Тя определи твърденията на Владислав Панев, че лидерът на ГЕРБ е принуден да подкрепи втори мандат на ПП-ДБ, за да избегне наказателно преследване от главния прокурор, като смешни и несериозни. Допълни, че никой от ПГ на ГЕРБ-СДС не се страхува в лично качество от заканите на Гешев.

„Лидерът ни много пъти е казвал, че ако се разберем предварително, това в чий мандат е е технология. Лошото е, че не виждам да сме се разбрали предварително и не виждам логика как, ако не се случат нещата с първия мандат, ще се случат с втория", коментира още Захариева.

Разговорите между ГЕРБ, ДПС и ИТН за състава на проектокабинета "Габриел" продължават и в момента. Съставът му ще бъде обявен утре.

„Крайно време е България да има редовно правителство, защото две години сме в режим на свободно падане. Убедена съм, че ще ни разделят от Румъния, ако няма редовен кабинет и съм убедена че това може да се случи още тази година. Ако няма редовен кабинет, няма как да влезем в „Шенген", защото няма как да се изгради доверие към държава, в която две години не се знае какво се случва. Изглеждаме много несериозно в очите на другите държави, както и на българските граждани", заяви Захариева.

Тя коментира, че няма обяснение за поведението на БСП и защо в рамките на няколко часа миналия понеделник са променили позицията си относно подкрепата си към Мария Габриел.

Тя изтъкна, че 49-ият парламент разполага с конституционно мнозинство и това е проличало при гласуването на промените в НПК в петък. За да има правителство на конституционната реформа, обаче, първи трябва мнозинство за правителство.