Владислав Панев: Войната в прокуратурата увеличава шансовете за съставяне на правителство с втория мандат
Секция: Анализи
21 Май 2023 16:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Владислав Панев: Войната в прокуратурата увеличава шансовете за съставяне на правителство с втория мандат

/КРОСС/ Войната в прокуратурата увеличава шансовете за съставяне на правителство с втория мандат. Това каза съпредседателят на „Демократична България" Владислав Панев „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Според него поведението на главния прокурор Иван Гешев е направило подкрепата на ГЕРБ-СДС за мандат на ПП-ДБ много по-логична.

Промени в проектокабинета на ПП-ДБ със сигурност ще има, потвърди Владислав Панев. От думите му стана ясно, че акад. Денков ще остане номинацията за премиер, но ще бъдат сменени някои кандидат-министри като тенденцията е да се привличат повече експерти.

При всички случаи, обаче, от ПП-ДБ не биха приели фигури от ГЕРБ да са част в правителство с втория мандат, уточни Панев. Според него първият мандат има нулев шанс да излъчи правителство, докато при втория вероятността е около 50%.

„Войната между Гешев и Борисов много прилича на тази на Пеевски срещу Цветан Василев. Историята много си прилича и това е черен лебед - събитие, неочаквано за всички, което обаче може да доведе до много промени не само в Конституцията, но и в обществения живот, може да доведе и до съставянето на правителство с втория мандат", коментира Панев.

По думите му заради обстоятелствата е логично ГЕРБ да подкрепят ПП-ДБ за втория мандат. „Защото имаме вече много по-големи цели от просто отстраняване на Гешев да кажем. Имаме нужда от цялостна реформа на обществения живот", посочи той.

„Вероятно Гешев има по няколко папки за Борисов, той и допреди няколко месеца каза, че до седмици делото за пачките ще види бял свят. За къщата в Барселона може би е същият случай. Това са публично известни дела, за които няма обяснения. Борисов може да влезе в затвора, да кажем, защото знаете, че като няма парламент, няма и имунитет - така че дилемата е много сериозна. Специалитет на Гешев беше да събира папки с дела в чекмеджета, така че да може да рекетира политици и те да му слугуват. Вижда се, че това вече не работи в такава степен.

Не знам дали Борисов действа наивно като се обяви срещу Гешев или няма козове в ръкава. Тази война е интересна и тя може да бъде за доброто на България. Защото знаете, че от случайни събития нещата могат да тръгнат в едната посока, могат да тръгнат и в другата посока. Нашата работа е да се тръгне към просперитет на България и това не са просто празни приказки. Това наистина е време разделно в момента в българската политика и в българския обществен живот", коментира Панев.

Според Владислав Панев 49-ият парламент разполага с конституционно мнозинство. Доказателство за това е приемането на промените в НПК за механизма за разследване на главния прокурор, които бяха одобрени на първо четене в петък с над 190 гласа.