Министърът на туризма д-р Илин Димитров откри официално туристически сезон ЛЯТО 2023
Секция: Туризъм
21 Май 2023 16:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министърът на туризма д-р Илин Димитров откри официално туристически сезон ЛЯТО 2023 В деня на Св. Св. Константин и Елена беше отбелязан и 115-ят рожден ден на първия ни морски курорт

/КРОСС/ С пожеланието за безоблачно, щастливо и успешно лято, министърът на туризма д-р Илин Димитров обяви сезон ЛЯТО 2023 за открит. Това стана в най-стария български морски курорт - курорта „Св. Св. Константин и Елена", с много символика, точно в деня на светците равноапостоли, дали името му. В този ден е и кулминацията на тържественото отбелязване на 115-та годишнина от основаването на курорта „Св. Св. Константин и Елена".

На откриването присъстваха министрите на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, на енергетиката Росен Христов, заместник-министърът на земеделието Георги Събев, заместник-министрите на туризма Ирена Георгиева и проф. Мариела Модева, народни представители и членове на Комисията по туризъм в НС, Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, областният управител на Област Варна Марио Смърков, заместник-кметът на Варна Костадин Базитов, дипломати, много гости, официални лица и представители на туристическия бранш. 

Денят започна с отслужването на света литургия и празничен водосвет в манастира "Св. Св. Константин и Елена" и продължи с официалната церемония по откриването на летния туристически сезон.

Намираме се на едно необикновено място, зелено, с прекрасни плажове, лековит климат, чудесна модерна инфраструктура и висококатегорийни хотели, заяви министър Димитров в приветствието си към многобройната публика и гости на събитието. Той поздрави домакините и ръководството на морския курорт - изпълнителните директори Елена Косева и Ивелина Шабан и им връчи икона на светите равноапостоли Константин и Елена и грамота „за цялостен принос в устойчивото развитие на региона като целогодишна дестинация за морски и специализиран туризъм и съпричастност към инициативата за позициониране и популяризиране на дестинация и Бранд България".

Министър Димитров подчерта, че освен със своята привлекателност заради модерната визия и добро управление, мястото е наситено с история и магия. Има легенди, че още през ХІV век тук е живяло монашеско братство, а след това е създаден едноименният манастир и първата гроздолечебница, с която може да се каже, че се слага началото на съвременния винен туризъм в района.
„Нашите предци още през 30-те години на 20 век са заговорили и за разширяване крилата на сезона - тази тема, за която не сме спрели да говорим оттогава. Те са се опитали да го направят - чрез предлагане на лечебни и балнео и СПА процедури", подчерта министър Димитров.
 
Сред най-любопитните факти е, че първият „хотел" в местността, дала името на курорта, става винарското училище, чиито класни стаи са ремонтирани и пригодени да приемат туристи.
Министър Димитров припомни, че първият високопоставен курортист през 19-ти век след Освобождението става българският княз Александър I Батенберг. След като първите летовници идват през 1908 г. , с това събитие е сложено началото на курорта и на морския туризъм в България. В курорта извират 7 минерални извора, които нямат аналог в Европа, като най-топлият е с температура между 40 и 60 градуса. Не случайно тук е бил разположен и най-големият детски санаториум на Балканите, излекувал хиляди деца от сериозни заболявания. Още в края на 19 век съществен принос за издигане престижа на курорта имат основателят на морелечението и калолечението в България професор Параскев Стоянов и д-р Александър Недялков - управител на Държавния детски морски санаториум „Царица Елеонора" в курорта.

„Гроздолечението, хубавото местно вино и морска храна, лечебните минерални води и началото на морския туризъм в България се преплитат в едно, точно на това място, и стават запазена марка на първия морски български курорт", каза министър Илин Димитров. И подчерта: „Спокойно можем да кажем, че в курорта „Св. Св. Константин и Елена" можете да излекувате и духа, и тялото си".

Тържествените чествания се провеждат с подкрепата на Министерството на туризма и община Варна и под патронажа на министрите на туризма и на външните работи. От името на министър Иван Кондов гостите поздрави Радка Балабанова-Рулева, директор на Дирекция "Външноикономически отношения и сътрудничество за развитие в МВнР.

Денят продължава с празненства на брега на морето на откритата сцена с богата концертна и шоу програма, разнообразни занимания за деца и множество кулинарни изненади на "Улицата на готвачите", както и демонстрация с рали автомобили.