Никола Стоянов: Ще бъде трудно до 10 юни да бъде приет нов бюджет
Секция: ИКОНОМИКА
22 Май 2023 06:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Никола Стоянов: Ще бъде трудно до 10 юни да бъде приет нов бюджет

/КРОСС/  Ако няма приет бюджет и не се приеме закон за удължаване на предишния до 10 юни, от понеделник държавата няма да може да разплаща нищо – заплати, социални плащания. Ако няма бюджет, може да се харчи само това, което е на плюс. В България бюджетът е на дефицит. В момента, в който действието му спре, ще можем да разполагаме с плюса. Ако сме на минус, юни няма да има заплати за държавната администрация, а пенсии няма да има от юли. Това каза министърът на икономиката Никола Стоянов в предаването „Защо, господин министър?“ По бТВ.

Според него ще бъде трудно до 10 юни да бъде приет нов бюджет. Вероятно депутатите ще приемат удължаване на бюджета за 2022 година, докато приемат нов за 2023 година. „Аз съм част от служебно правителство. Ние изпълняваме решенията на депутатите. Ако бюджетът бъде удължен, ще имаме право да харчим 1/12 от миналогодишния“, уточни той.

Цените на горивата и електроенергията падат, тези на суровините – също спадат сериозно. При цените на стоките на едро също се наблюдава спад, но не и цените на дребно, отбеляза икономическият министър. „През есента доводите на търговците бяха електричество, горива, логистика, газ. Сега всички тези цени са ниски. Доводът е, че заплатите са се повишили много. Ние предприемаме мерки, които да не зависят от тях със Закона за надценките. Надявам се около средата на юни да бъде внесен в Народното събрание“, посочи Стоянов.

„Държавата ще се погрижи да изправи дисбалансите в търговията. Комисията за защита на конкуренцията се е сезирала. Ние сме се насочили към информираност, контрол и законодателни инициативи. Дисбалансите не са изправени. Предстои да се направи. Като успех отчитам, че цените не растат, а в някои сектори падат“, заяви той.

Въвеждане на таван на цените води до липса на продукти и поскъпване, заяви икономическият министър. Таванът на надценката е административна мярка на държавата. „Тя се опитва да повлияе на пазара, но по минимален начин, за да не го разруши. Тук става дума за един артикул от продуктова група. Той ще бъде определен между тези с най-ниска цена, но да отговаря на всички изисквания“, обясни Никола Стоянов.

По думите му през 2022 година стокообменът с Русия се увеличава.

„Много от санкциите са прилагани няколко месеца. Във всеки един пакет пише, че действащи договори могат да бъдат изпълнени. Ефект от санкциите ще има след година. 10% е руският внос в България. Икономиката ни не е зависима. Ръстът е на база на високите цени на енергоизточниците. Газ спряхме да внасяме от средата на 2022 година. Зависими сме от петрола заради разположението на рафинерията. Постигнахме дерогации, за да няма шок“, каза министърът на икономиката.