Бойко Рашков: Главният прокурор поддържа връзки не само с една партия
Секция: ПОЛИТИКА
22 Май 2023 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бойко Рашков: Главният прокурор поддържа връзки не само с една партия

/КРОСС/ Главният прокурор се самообвини в политически връзки с действащи политици и партии от настоящия парламент. Той поддържа политически връзки не само с една партия. Това каза депутатът от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков в предаването „На фокус” по Нова телевизия.

По думите му постигнатия консенсус между политическите партии за приемане на механизма за контрол над главния прокурор Иван Гешев е възприел като предателство спрямо него. И припомни, че в предходния парламент ГЕРБ е бранел Гешев и неговите заместници, правейки всичко възможно да се забави първото четене на законопроекта и да не стигне до второ. Промяната в позициите на ГЕРБ и ДПС той обясни с обществения натиск.

По думите му знакови дела са били държани „на трупчета“ в прокуратурата години наред и са използвани като средство за изнудване. „В момент, в който те застрашат като пост в съдебната система, ги изваждаш на повърхността. Това е нож с две остриета – от една страна може да засегне тези, срещу които ще  предприеме процесуални действия, от друга страна – ще покаже собствения си морал”, коментира Рашков.

Чрез действията си Иван Гешев уронва авторитета на съдебната власт и това е особено видно в последните дни, посочи той.

„Ако имаме Инспекторат, ако имаме Висш съдебен съвет, само за думите, че политическата класа е „боклук”, Гешев трябва да излети от поста главен прокурор”, заяви Рашков.

Той посочи, че самият главен прокурор е признал, че е възложил случая „Барселонагейт“ на свой близък. „Защо? За да може да командва пряко и директно какъв да бъде изходът от тази проверка. Гешев допусна няколко грешки при тази пресконференция, една от която е и тази“, обясни Рашков.

Според него няма да се стигне до съставяне на правителство с първия мандат.