Лавров: НАТО участва в конфликта в Украйна
Секция: СВЯТ
24 Май 2023 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров: НАТО участва в конфликта в Украйна

/КРОСС/ НАТО де юре участва в конфликта в Украйна и така увеличава опасността от пряк военен сблъсък между ядрени държави. Това каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров на форум в Москва.

Според него ведомството му изпраща до западните правителства сигнали, че подобен сценарий е недопустим, но те или ги пренебрегват, или ги използват за пропагандни цели.

Русия е против замразяването на конфликта в Украйна и в това отношение е солидарна със западните страни. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като добави, че доставката на изтребители F-16 за украинската армия няма да повлияе на така наречената "специална военна операция".

Според Песков обсъждането на предложените от някои държави мирни инициативи е преждевременно, защото в момента няма предпоставки за мирно регулиране на конфликта. По думите му Русия се стреми да гарантира интересите си и да постигне целите си или чрез така наречената "специална военна операция" или чрез други достъпни средства, съобщава БНР.