Шойгу: Съвместните ядрени мисии на НАТО принуждават Русия и Беларус да предприемат ответни мерки
Секция: Русия
25 Май 2023 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шойгу: Съвместните ядрени мисии на НАТО принуждават Русия и Беларус да предприемат ответни мерки

/КРОСС/ Активността на съвместните ядрени мисии на НАТО принуждава Русия и Беларус да предприемат адекватни ответни мерки. Това каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу на среща с беларуския си колега Виктор Хренин, съобщават руски медии.

„В условията на изключително рязка ескалация на заплахите и активността на съвместни ядрени мисии, НАТО е принуден да предприеме ответни мерки във военно-ядрената сфера. В съответствие с решението на нашите върховни главнокомандващи е организирана работа за разполагане на не „стратегическо ядрено оръжие на Руската федерация на територията на Република Беларус", заяви Шойгу.

Той припомни, че оперативно-тактическият ракетен комплекс "Искандер-М", способен да използва ракети не само в конвенционалните, но и в ядрените оръжия, беше предаден на беларуската страна.

"Някои от беларуските самолети са преустроени за възможно използване на ядрени оръжия. Военнослужещите са преминали подходящо обучение", каза Шойгу.

„Всъщност срещу Москва и Минск се отприщва необявена война, водена от западните държави", каза още Шойгу.

Според него военната дейност на НАТО "придобива най-агресивна посока".

„Реализира се комплекс от мерки за повишаване на бойната готовност на Обединените въоръжени сили на Алианса в Източна Европа. Развръщат се допълнителни военни контингенти и военна инфраструктура, активизира се бойна подготовка и разузнавателна дейност в близост до границите на съюзната държава", допълни Шойгу.