Проф. Драганов: България е на първо място като дестинация, която си струва парите
Секция: Туризъм
25 Май 2023 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Драганов: България е на първо място като дестинация, която си струва парите

/КРОСС/ България отчита 27% ръст на чуждестранните туристи, посетили страната ни през първото тримесечие на годината, спрямо януари-март 2019 г. и по този показател се нареждаме на шесто място в света. По ръст на приходите от чуждестранни туристи отбелязваме ръст от 21%, с което заемаме 10-то място.

Проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки на туризма сподели, че ръстът е действителен. "Интересът към България се увеличава. Има много чужденци, особено в София. Ние сме на първо място като дестинация, която си струва парите. Слънчев бряг и Мармарис са най-изгодните курорти. Цените са най-изгодни, като например вечеря с три ястия е 74 лева", каза той по Nova News.

Според него има над 1,5 млн. пътувания на българи в България през месец май. "800 хил. чужденци са дошли у нас. Имаме кулинарен и културен туризъм. Туристите са изключително доволни, харесват зеленината и спокойните места, гостоприемните хора. Разбират се на всякакъв език. Вече се уговарят летателните програми за 2025 г. Ръстът спрямо 2019 г., когато сме имали 12,5 млн. чужденци и 24 млн. пътувания в страната, ще бъде 5%", прогнозира Драганов.