Служебният министър на отбраната: Не са изпращани български военнослужещи в Украйна
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Май 2023 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Служебният министър на отбраната: Не са изпращани български военнослужещи в Украйна

/КРОСС/ Не са изпращани български военнослужещи в Украйна. Това каза пред Народното събрание служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

"Народното събрание разрешава изпращането на въоръжени сили извън територията на страната когато става въпрос за война. В Украйна се води класическа война и единствено вие - народните представители, със свое решение, може да изпращате въоръжени сили извън страната. Досега министерството на отбраната не е правило подобно предложение и войници в Украйна не са изпращани", добави още Стоянов.

„По линия на обучение на НАТО са били командировани 50 военнослужещи в страни на територията на Европейския съюз. В Полша те са участвали при обучение за работа с Танк Т72. Обучението е приключило в средата на март и в момента няма войници на територията на държавата. На мобилизация подлежат само тези, които имат необходимата подготовка, внесли сме ново предложение за увеличение на мобилизационния резерв, но не мога да се похваля с значителин успехи по тази линия", каза Стоянов.