Екатерина Михайлова: Зад прокурорското шоу, което е с привкус на подземен свят, стоят други интереси
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Май 2023 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екатерина Михайлова: Зад прокурорското шоу, което е с привкус на подземен свят, стоят други интереси

/КРОСС/ В предаването „Още от деня“ по БНТ проф. Екатерина Михайлова, каза че въпросът е дали не седят някакви други интереси, които не виждаме. „Лошото е, че в рамките на тези десетина дни събитията говорят за много лошо състояние на институциите и хората, които работят в тях. Не е само прокуратурата, макар че в момента тя е главното действащо лице“.

Тя подчерта, че не вярва да е настъпил чак такъв катарзис при главния прокурор на фона на последните обстоятелства, при които прокуратурата започна да разследва лица от ГЕРБ.

Не може да настъпи чак такъв катарзис при който и да е. Виждаме как едни и същи хора променят позициите си за часове, каза проф. Михайлова и добави, че в момента представителите на ВСС се пращат с определени политически визии относно това какво трябва да правят.

По отношение на намеренията за промени в конституцията тя коментира, че постоянно се говори за промени в основния закон, но никой не обяснява в детайли за какво точно става въпрос. Според нея преди да се предприемат каквито и да е промени в Конституцията, на първо време трябва да бъде направен анализ, да се проведат обществени консултации и да се направи преценка н рисковете, преди да се пипа основният закон.

Прокурори по "разни опасни" дела влизали и излизали в Съдебната палата преди брифинга на Гешев

Проф. Михайлова сподели, че е привърженик на идеята да се смени мястото на прокуратурата, която би могла да отиде към съда и тогава няма да я има тази строга йерархичност и организация. В този контекст тя препоръча да погледнем европейския опит.

В заключение проф. Михайлова заяви, че е оптимист за втория мандат, „стига да има воля и желание“.