Любослав Костов: Държавата е на стол с един крак от финансова гледна точка
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Май 2023 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Любослав Костов: Държавата е на стол с един крак от финансова гледна точка

/КРОСС/ Служители на Национален осигурителен институт (НОИ) излязоха на протест с искане за по-високи заплати. Те настояват за увеличение на възнаграждението им с поне 30% със задна дата.

„Това не беше протест, а предупредителна стачка. Колегите в НОИ събраха над 1500 подписа в цялата страна. За един час НОИ не работеше”, заяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

Той допълни, че от три години заплатите са вдигани само веднъж с около 8 до 10%, като и тогава това се случило под натиска на протест.

По думите му е необходимо да има бюджет и депутатите да гласуват адекватна политика по доходите за целия държавен сектор. „Заплатите на хората са заложници, тъй като нямаме бюджет”.

Според Костов са необходими 700-800 млн. лева за ръст на заплатите на целия обществен сектор, с минимум 10%, колкото е средногодишната инфлация тази година.

"Ако нямаме редовен кабинет, отиваме пак на избори,  рискуваме да бъдем в същата ситуация като в момента. Можем да се окажем в ституация, в която действащият бюджет за 2022 е удължен, във финална процедура на бюджет 2024 и без действащ за 2023 г. Държавата е на стол с един крак от финансова гледна точка", категоричен е Любовсла Костов.