Над 10 пъти скочи броят на потребителите на Единния портал за електронно правосъдие за 2 месеца
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Май 2023 12:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 10 пъти скочи броят на потребителите на Единния портал за електронно правосъдие за 2 месеца

/КРОСС/ Над 10 пъти е скочил броят на потребителите на Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП), след като преди два месеца „Информационно обслужване" разшири и оптимизира функционалностите му. Броят на предоставените през ЕПЕП достъпи до дела надхвърли 176 000, а заявените по електронен път от края на март 2023 г. досега са над 15 800, което бележи ръст от над 700% на месечна база, спрямо периода от ноември 2015 г. - до 26.03.2023 г. След оптимизацията на системата, прочетените електронни призовки през потребителски профили са над 1 500, което е четирикратно увеличение спрямо предходните 8 години. Данните показват, че след оптимизацията на портала, пасивният достъп на гражданите и бизнеса до електронните дела се е увеличил драстично. Разработената нова функционалност на ЕПЕП за активен достъп до дела, чрез извършване на процесуални действия в електронна форма, е дала възможност на адвокати и страни по дела да попадат успешно над 2 400 електронни документа в 125 съдилища.

Оптимизираният портал предоставя възможност за онлайн регистрация на потребители, създаване и управление на профили на юридически лица (държавни институции, банки, застрахователи, доставчици на комунални услуги и др.), електронно заявяване на достъп до дела, нови електронни услуги за иницииране на съдебно производство, подаване на документи по образувани дела и електронни разплащания през виртуален POS терминал. Потребителският интерфейс е изцяло обновен, модерен и динамичен, с възможност за удобно и лесно проследяване на хронологията по съдебните дела. Изграден е нов изглед и организация на електронната папка по дела, с възможност за удобен преглед на документи, както и налично електронно връчване на книжа, с използване на услуга за удостоверяване на време.

Оптимизираният портал за електронно правосъдие беше въведен в експлоатация в края на март 2023 г. в изпълнение на проект „Оптимизиране на Единния портал за електронно правосъдие за създаване на условия за повишаване достъпа на граждани и юридически лица до е-правосъдие" на Висшия съдебен съвет. Основна цел на проекта е подобряване на достъпа на гражданите и бизнеса до е-правосъдие чрез създаване на условия за извършване на процесуални действия в електронна форма, електронно призоваване и електронно плащане.

„Информационно обслужване" започна разработване на мобилно приложение на Единния портал за електронно правосъдие, чрез което страните по дела, адвокатите и представители на юридически лица, ще имат възможност за преглед на съдебни дела от различни мобилни устройства.