Близо 56 000 четвъртокласници се явяват на „малките матури”
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Май 2023 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близо 56 000 четвъртокласници се явяват на „малките матури”

/КРОСС/ Общо 55 955 четвъртокласници се очаква да се явят на национално външно оценяване по български език и литература и математика. Изпитите ще се проведат съответно на 29 и 30 май.

В понеделник е изпитът по БЕЛ, на който учениците ще решават писмен тест в рамките на 60 минути. За деца със специални образователни потребности са предвидени 30 минути повече.

И тази година тестът по български език и литература включва диктовка, записана на аудиофайл, езикови задачи с избираем отговор, текст за четене с разбиране и тестови задачи към него, както и речева задача с творчески характер, изискваща свободен отговор.

Изпитът по математика е във вторник. Както и предишни години тестът е от 25 задачи, от които 18 с избираем отговор, 5 с кратък свободен отговор, една задача с разширен свободен отговор и една текстова задача с три подусловия.

Изпитите започват в 10,00 часа, а учениците трябва да са по местата си в залата не по-късно от 9,45 ч. Пише се с химикалка с черен цвят, а на изпита по математика могат да се ползват линия, пергел и триъгълник.

Оценките от националното външно оценяване в края на IV клас са в точки и се вписват в удостоверението за завършен начален етап на основно образование. Максималният брой точки на всеки изпит е 100. Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни.