Родните баровци по-богати от италианските и гръцките
Секция: Анализи
26 Май 2023 20:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Родните баровци по-богати от италианските и гръцките

/КРОСС/ От 5% до 10% от домакинствата в България са богати, с потребление на средноевропейци и вероятно с образование на такива. Това са хора, които изпращат децата си в елитни университети в чужбина и водят хубав живот. Според данните за домакинските бюджети на Световната организация за изследване на неравенството, които се правят по международно утвърдена методика и са налични за десетилетия назад, най-богатите 5% от българите са по-богати от най-богатите 5% от италианците. От гърците категорично сме по-богати през последните години. Спрямо чехите се справяме доста добре, с австрийците и германците не можем да се сравняваме още. Но наистина това показват данните. Това каза пред "Блумбърг тв България" д-р Димитър Събев от Институт за икономически изследвания към БАН.

Това потвърждава тезата, че ножицата между бедни и богати се е отворила, коментира той. Събев каза, че при италианците има единици, които са мултимилиардери, каквито в България няма, но ако се вземат 5-те процента най-богати италианци и петте процента най-богати българи, "българите са по-добре". "Проблемът за останалите 90-95% е, че както го казва Христо Смирненски в "Приказка за стълбата", веднъж качиш ли се при тези 5-10%, изведнъж забравяш какво се случва там долу", даде пример експертът.

"Другите 95% малко са забравени по отношение на образователни институции, по отношение на достъп до здравеопазване и т.н. Нашето общество се ръководи от едни принципи, които не са типично европейски", подчерта Събев. Той добави, че принципът "да не изоставяме другаря си в беда", което го има дори и при англосаксонците, а присъства и в българския характер, не е отразено в нашата данъчна система.

Според него трябва да имаме данъчна система с прогресивно облагане. "В България данъчното облагане не е нито прогресивно, нито пропорционално, а е регресивно. Богатите плащат по-малък процент от своите доходи като данъци и осигуровки, отколкото бедните", коментира той.

"Хората, които са в тези 5% и се справят по-добре от тези 5% италианци, трябва да допринасят повече за развитието на българското общество, отколкото останалите. Хората, които се справят добре в живота и в кариерата си, не трябва да бъдат наказвани от държавата, но при всички случаи те използват по-голямата част от социалната инфраструктура, за да получат своите пари", посочи икономистът.


Източник: вестник "Дума"