Изкуствен интелект откри антибиотик, който може да убие супербактерии
Секция: Наука
27 Май 2023 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изкуствен интелект откри антибиотик, който може да убие супербактерии

/КРОСС/ Учени използваха изкуствен интелект, за да открият нов антибиотик, който може да убие вид супербактерии, пише Би Би Си. ИИ е спомогнал за стесняване на списъка с хиляди потенциални химикали, които да бъдат тествани в лаборатория.

При тестването е открит нов експериментален антибиотик, нарече абауцин, но той трябва да бъде тестван продължително преди да се приложи върху хора.

Антибиотиците са единственото оръжие, което имаме срещу бактериите. В същото време през последните десетилетия бактериите привикват към химикалите, с които ги третираме и развиват резистентност към тях. Изчислено е, че повече от 1 млн. души умират годишно от инфекции, свързани с антибиотична резистентност.

Учените са се съсредоточили върху конкретен вид бактерии - асинетобактер баумани, която е отговорна за заразяване на открити рани и причиняване на пневмония. Този вид беше обявен за критична заплаха от Световната здравна организация.

Асинетобактер баумани успява да избегне повечето антибиотици доста успешно и е водещ проблем в болници и старчески домове, тъй като може да оцелява дълго време върху повърхности и медицински изделия.

За да открият новия антибиотик, учените първо трябвало да го тренират. Те използвали иснформация за хиляди лекарства, където точната химична стриктура е ясна на учените и ръчно ги тествали върху асинобактер баумани, за да видят кой от тях може да го забави или убие.

По-късно тази информация е захранена в ИИ, за да може да изучи всички химични свойства на лекарствата, които могат да атакуват бактерията.

След това ИИ е закачен за списък с 6680 химични съставки, чиято ефективност не е била ясна до този момент. Най-потресаващото - на изкуственият интелект е отнело едва час и половина, за да състави списък.

Учените тестват 240-те лекарства в лабораторни условия и откриват сред тях 9 потенциални вида антибиотици. Един от тях е изключително ефективният абауцин. Според експериментите той може да лекува инфектирани рани, както и да убива бактерията в проби от пациенти.

Според медиците разработката на антибиотиците, открити от ИИ, може да стигнат до аптеките през 2030 г., пише bTV.