Около 10% от хората в САЩ, възстановили се от Омикрон, страдат от дълъг КОВИД-19
Секция: Здраве
27 Май 2023 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Около 10% от хората в САЩ, възстановили се от Омикрон, страдат от дълъг КОВИД-19

/КРОСС/ Изследване установи, че около 10% от хората в САЩ страдат от дълъг КОВИД-19, след като са прекарали инфекцията с разновидността Омикрон на новия коронавирус, съобщи Асошиейтед прес.

Ранните констатации от проучването на Националните здравни институти на САЩ подчертават симптомите, с които дългият КОВИД-19 се отличава най-много. Терминът дълъг КОВИД-19 се използва, за да обозначат често изтощителните здравословни проблеми, които могат да продължат месеци или дори години след инфекцията от новия коронавирус.

Милиони по света вече са страдали от дълъг КОВИД-19, но учените все още не знаят какво го причинява, защо не се появява сред всички, заразени с КОВИД-19, как да бъде лекуван, или дори как да бъде диагностициран най-ефективно.

„Понякога чувам хората да казват: „О, всеки е поне малко изтощен", каза един от авторите на изследването, д-р Леора Хорвиц от медицинския център на Нюйоркския университет. „Не, има нещо различно при хората, които страдат от дълъг КОВИД-19, и е важно това да се знае".

В новото изследване, публикувано в сп. „Джърнъл ъв ди американ медикъл асошиейшън", участваха повече от 8600 души, които са страдали от КОВИД-19 в различни периоди от пандемията. Проучването ги сравнява с други 1100 души, които не са били заразени.

Според някои оценки приблизително един на трима пациенти, прекарали КОВИД-19, са преминали и през дългия КОВИД-19. Новото проучване се фокусира върху някои от най-разпространените симптоми на дългия КОВИД-19: умора, световъртеж, стомашно-чревни симптоми, сърцебиене, сексуални проблеми, липса на обоняние или вкус, жажда, хронична кашлица, болка в гърдите, влошаване на симптомите като резултат от физическа дейност и необичайни движения. Изследователите се опитват да установят праг, който да помогне при установяването на това кои пациенти да бъдат включени в проучвания за възможното продължително лечение на КОВИД-19 в бъдеще.

Хорвиц подчерта, че лекарите не трябва да използват този списък, за да диагностицират хората с дълъг КОВИД-19 - това е само инструмент за провеждането на изследвания. Пациентите може да страдат от дълъг КОВИД-19, дори да имат само един от тези симптоми или пък съвсем други симптоми, които не фигурират в този списък.

Всички проучват дългия КОВИД-19, но „дори не знаем какво представлява", каза още Хорвиц.