Започва националният туристически поход „Козлодуй – Околчица“
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Май 2023 08:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва националният туристически поход „Козлодуй – Околчица“

/КРОСС/ Националният туристически поход „Козлодуй - Околчица" се провежда за 75 път. По стъпките на Ботев и неговата чета тръгват стотици, сред тях - ветерани и малки деца.

„По пътя на Ботевата чета" е поход, който се провежда от 1946 г. насам, без прекъсване. Ежегодно той събира стотици, а през годините и хиляди, българи, спомнящи си за делата на големия революционер и неговите съратници. Ентусиастите тръгват от Козлодуй на 27 май, а целта им е достигането на връх Околчица - лобното място на героя. Там те посрещат честванията по случай Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Походът е от III категория на трудност. В маршрута са включени обекти от движението „Опознай България - 100 национални туристически обекта". Общата му дължина 120 км. В похода имат право да участват всички туристически дружества от страната, клубове и секции по туризъм с неограничен брой туристи. По маршрута могат да се включат, както индивидуални участници, така и самостоятелни групи, които не принадлежат към определената организация.

До момента са се записали почти 1500 участници, а може да станат и още. 45 ученически групи ще вървят по стъпките на Ботев.