Ябълките и къпините могат да намалят риска от немощ
Секция: ЛЮБОПИТНО
28 Май 2023 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ябълките и къпините могат да намалят риска от немощ

/КРОСС/ Растителните храни с флавоноли могат да допринесат за намален риск от немощ, съобщи в. "Индипендънт", позовавайки се на американски учени.

Флавоноидът кверцептин, който се съдържа в ябълките и къпините, е с най-силно подобно действие. 

С всеки допълнителни 10 мг флавоноли дневно, колкото осигурява средно голяма ябълка, рискът от немощ намалява с 20 процента. 

Това състояние най-често се характеризира с мускулна слабост и обща умора. Около 10 процента от хората над 65 години са засегнати от него. При хората над 85 години броят им се увеличава между 25 и 50 процента.

Сегашните препоръки за предотвратяване на мускулната слабост акцентират на приема на протеини. Според учените от Медицинския факултет към Харвардския университет полезни са и много други храни. 

Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.