Д-р Стойчо Кацаров: Голямата цел пред нас е да изградим правова държава с демократични институции
Секция: Интервюта
27 Май 2023 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д-р Стойчо Кацаров: Голямата цел пред нас е да изградим правова държава с демократични институции

/КРОСС/ Това, което наблюдаваме, е много сериозно и тревожно. Мафията се бие, разпределя сфери на влияние. Това, което плаши, е, че тези, които се бият, са въоръжени не просто с хладно оръжие, а с държавни органи и институции. Това каза бившият министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Тези проблеми по думите му няма да бъдат разрешени със смяната на Иван Гешев или Бойко Борисов, защото те са само продукт на лошо работещата система. „Лошо работещата система рано или късно ще възпроизведе нови такива фигури, дори те да бъдат сменени. Т.е. решението на въпроса не е смяната на едни хора, а смяната на целия управленски модел", коментира Кацаров.

Политическата система е разрушена и проблемът не е в това дали ще има редовен кабинет или не, тъй като политическата криза няма да бъде разрешена. „Причината се корени в това, че законодателната и изпълнителна власт не са разделени, а съдебната власт е дефектно устроена и тези проблеми, заложени в самата Конституция, ще продължат да пораждат проблеми. Това, което мен лично ме притеснява в политическия дебат, е, че не се вижда голямата картина, играе се на дребно, пазарят се дребни неща, конюнктурни", посочи д-р Кацаров.

Не е достатъчно да се промени просто държавното устройство на страната, смята той, защото манталитетът е променен. „Голямата цел пред нас не е „Шенген" или еврозоната, а да изградим правова държава с демократични институции. Ние не просто трябва да заложим основите на това нещо, а трябва търпеливо, с много усилия, много време да изграждаме, защото резултатът няма да дойде бързо", заяви Стойчо Кацаров.