Техеран обвини украинския президент в антииранска пропаганда
Секция: СВЯТ
27 Май 2023 16:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Техеран обвини украинския президент в антииранска пропаганда

/КРОСС/ Техеран днес обвини украинския президент Володимир Зеленски в антииранска пропаганда заради неговия призив към Иран да спре доставките на дронове за Русия, като заяви, че неговите коментари са били предназначени за привличане на повече оръжия и финансова помощ от Запада, предаде Ройтерс.

В свое видеообръщение в сряда Зеленски призова иранците да спрат постепенното си плъзгане към "тъмната страна на историята", като престанат да доставят дронове на Москва.

Първоначално Иран отричаше да е доставял на Русия безпилотни самолети "Шахед", но по-късно заяви, че е предоставил малък брой дронове преди началото на конфликта. Украйна твърди, че безпилотните самолети са изиграли важна роля в руските атаки срещу украински градове и инфраструктура.

"Повтарянето на заблуждаващи твърдения от страна на украинския президент срещу Ислямска република Иран е в съответствие с антииранската пропаганда и медийна война, целящи да привлекат колкото се може повече оръжия и финансова помощ от западните държави", се казва в изявление на говорителя на иранското външно министерство Насер Канаани, разпространено в иранските медии. Канаани добави, че Украйна отказва да допусне независимо разследване на своите твърдения.