Унгария и Гърция блокираха нов пакет от санкции срещу Русия
Секция: СВЯТ
27 Май 2023 18:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Унгария и Гърция блокираха нов пакет от санкции срещу Русия

/КРОСС/  Властите на Унгария и Гърция се противопоставиха на въвеждането на нов 11-ия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, съобщава Politico цитирайки петима дипломати от ЕС.

Будапеща и Атина, за да договорят нови ограничителни мерки срещу Москва, настояват техните компании да бъдат изключени от списъка на "спонсорите на войната", съставен от Украйна, отбелязва изданието.

Позицията на двете страни стана фокус на напрегната дискусия на ниво външни министри на ЕС в края на май, твърдят източници.

Гърция, според събеседниците на изданието, смята, че мерките за заобикаляне на санкциите трябва да бъдат предприети, след като съответната информация бъде предоставена на засегнатите страни-членки на ЕС, проучена и потвърдена. Гръцките фирми в украинския списък са обвинени, че са "спонсори на тероризма", въпреки че не нарушават санкциите, преразказва позицията на Атина европейски дипломат, запознат с дискусиите.

Унгарският външен министър Петер Сиярто, коментирайки обсъждането на нови санкции, по-рано заяви, че според Будапеща те не трябва да бъдат въведени, тъй като според него предишните мерки са причинили много по-малко щети на Русия, отколкото на Европа. В предложенията за 11-ия пакет министърът видя рискове за европейските износители и отношенията между Брюксел и Пекин.