ЕС забраняваунищожаването на непродадения текстил
Секция: СВЯТ
28 Май 2023 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕС забраняваунищожаването на непродадения текстил

/КРОСС/ Европейският съюз забранява унищожаването на непродадени текстилни изделия. За това се разбраха правителствата на страните от блока. В Европа Франция е една от страните-пионери в тази област, която вече има работещ закон срещу текстилните отпадъци.

Близо 6 милиона тона текстил се изхвърлят всяка година в ЕС, което прави приблизително по 11 кг на човек. Голяма част от тези отпадъци отиват в сметища или се изгарят. Потреблението на текстил в Европа оказва четвъртото по големина негативно въздействие върху околната среда и климата.

Зад невидимите процеси по добив на суровини, производство и продажба на крайния продукт стоят огромно количество вложени енергия и ресурси, както и трудът на повече от 75 милиона души по целия свят. Някои, от които непълнолетни.

Вода, нужна за битовите нужди на 2 милиарда души. Земя, която може да изхрани 80 милиона от тях. Тонове нефт, парникови газове и опасни химикали - така модата променя околната среда всяка година. За да обърне мача в полза на природата, Европа прави малки, но важни стъпки. Забраната за унищожаване на непродадения текстил. 

Нова телевизия, „Събуди се"