Токсиколог посочи храните, които сгъстяват кръвта
Секция: Здраве
28 Май 2023 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Токсиколог посочи храните, които сгъстяват кръвта

/КРОСС/ Професор Михаил Кутушов, токсиколог, е съставил списък с продукти, които присъстват на трапезата ни, но малко хора знаят особеното им действие върху организма.

Експертът отбеляза, че тези продукти са в състояние да сгъстят кръвта, което допълнително натоварва сърцето и увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци, разширени вени, тромбофлебит, ангина пекторис, инфаркт и други заболявания.
Токсикологът подчертава, че гъстата кръв се движи по-бавно през съдовете.

В списъка на продуктите, които сгъстяват кръвта, Михаил Кутушов включи елдата, която е популярна сред мнозина. Тя е полезна, защото съдържа витамини от групи A, D, C, E, както и всички от група B, и подобрява съсирването на кръвта. Но ако я ядете твърде често и в големи количества, възниква риск от тромбоза.

Той предупреждава, че не е добре да се комбинира елда с тлъсто месо, пушени храни, консерви и алкохол, тъй като всички тези продукти също допринасят за увеличаване на вискозитета на кръвта.

Трябва да се внимава и с десертите и подсладените напитки. Професорът предупреждава за необходимостта от намаляване на приема на захар, тъй като тя повишава нивата на кръвната захар и насърчава образуването на липидни съединения. Това от своя страна повишава вискозитета на кръвта и риска от тромбоза.

Бананите не се препоръчват на хора с разширени вени, тромбофлебит и хипертония, на прекаралите инфаркт или инсулт.