Андрей Райчев: Когато понятията „посолството" и „посолствата" влязат в политиката, това означава проблем
Секция: Анализи
28 Май 2023 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Андрей Райчев: Когато понятията „посолството" и „посолствата" влязат в политиката, това означава проблем

/КРОСС/ Записът много шокира, но повече шокира с формата си, а не със съдържанието си. Това си е класически властови разговор, властта изглежда така. Това каза социологът Андрей Райчев в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Проблемът по думите му не е в начина, по който говорят, а какво. „Това плаши. Първо те не разбират отношенията си с Борисов. Те си представят, че Борисов е смъртно уплашен и посолствата ще го накарат, и изхождат от това като подразбиращо се нещо. Не схващат, че Борисов печели със самия факт на преговорите. Борисов не се стремеше да влезе във властта, а да преговаря. Той вече си взе каквото има да взима от тази сделка", коментира анализаторът.

Втората голяма грешка на ПП според Райчев е техният стремеж към увеличаване на властта им, при това непропорционално на тяхната електорална подкрепа. „Те не само не могат да вземат цялата власт, а не бива. Това е преяждане с власт", поясни социологът.

Със замразяването на преговорите за формиране на правителство очакванията са ПП да направят следващия ход.

По думите му, когато понятията „посолството" и „посолствата" влязат в политиката, това означава проблем. „Ала-бала с президента" пък е доказателство, че присъствието на ПП в политиката не е като на представители, а на хора, които маркетират. „Няма политика без лицемерие и без задкулисие, не е възможно, но представата, че ти си в режим „ала-бала" е отвратителна, защото това е съдържанието. Те не могат да схванат нещо много просто и елементарно - това не са две успешни момчета, които правят кариера, това не е фирма. Те представляват половин милион избиратели", коментира Андрей Райчев.