Кузман Илиев: Ако България не влезе в еврозоната, ще задлъжнее с много бързи темпове
Секция: ИКОНОМИКА
28 Май 2023 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кузман Илиев: Ако България не влезе в еврозоната, ще задлъжнее с много бързи темпове

/КРОСС/ Смятам, че депутатите ще вземат решение за удължаване на бюджета за 2022 г. до 10 юни. Единственото по-притеснително е това, че сложиха лимит на т.нар. единна сметка в БНБ, за какво могат да се ползват средства от там. Това каза икономистът Любомир Каримански в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Той заяви, че няма да има проблем с изплащането на пенсиите в следващите два-три месеца.

С бездействието си политиците отместват сериозните проблеми и дефицити, които ще бъдат прехвърлени в следващите години, коментира Любомир Каримански.

Икономистът Кузман Илиев коментира, че около приемането на бюджета се е създала истерия, която е работела в интерес на създаване на правителство на всяка цена.

Време е за финансова дисциплина, тъй като навлизаме в етап на икономически сътресения на глобално равнище, предупреди той. Те ще дойдат при нас със закъснение, но няма да са леки, отбеляза икономистът. „Сега е моментът, в които не може да се появяват някакви политици без отговорност и да натрупват задължения, които ще стават все по-скъпи за изплащане във времето", каза Илиев.

По думите му от записите от срещата на Националния съвет на ПП е станало ясно, че властта корумпира, и е добре че те са станали достояние за българите.

Ако България не влезе в еврозоната, ще задлъжнее с много бързи темпове. „Когато си в борд, харчиш много, задлъжняваш много и в един момент нямаш достатъчно пари. Обръщаш се към МВФ, той ти чупи ръцете и вече бордът ти е под въпрос. Това са сегашните големи рискове", посочи той.

Следващият стратегически риск е, че имаме два ядрени реактора, единият от които работи когато си поиска. В Плана за възстановяване сме поели ангажимент да затворим 50% от енергетиката си с въглищните централи, обясни Кузман Илиев.