Сарафов: Отидох в "Осемте джуджета" по покана на Гешев
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Май 2023 06:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сарафов: Отидох в "Осемте джуджета" по покана на Гешев

/КРОСС/  Срещу мен се води мръсна, кална война. Публикуваните снимки, на които се вижда Петьо Петров, по известен като Пепи Еврото, са от момент, в който трябваше да се видим с Гешев. Това каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов в предаването „120 минути“ по бТВ.

Те са направени чрез частно външно наблюдение, което е незаконно, добави той и поясни, че именно Гешев разполага с такава наблюдение.

„Тогава, преди 3 години, още се опитвах да поддържам нормални, човешки отношения. Иван Гешев искаше да се видим и трябваше там в този ресторант „Осемте джуджета“ да го направим. Той не дойде. Подозирам всичко е направено с тази цел, да бъда заснет“, обясни още Сарафов.

Той уточни как, според него се е случило заснемането.

„Снимките са направени от частното външно наблюдение - нелегална и нерегламентирана структура, която се ръководи оперативно от г-н Стефчо Банков, бивш ръководител на „Вътрешна сигурност“ в МВР, уволнен от Бойко Рашков, и в момента е прокурорски помощник към Иван Гешев. Той провежда такива действия, ръководи очевидно някакви хора, които провеждат нерегламентирано видео- и фотозаснемане. Иван Гешев разполага с частно външно наблюдение, и именно те правят тези записи, това е скандално, но е вярно", заяви Сарафов.

Снимките са се появили, след като е станало ясно, че ще даде интервю пред бТВ, допълни той.

„Иван Гешев каза, че има над 150 записа. Явно той натиска на Enter-a и пуска записи в подходящия момент. Тези снимки излязоха в деня на участието ми във вашето предаване“, посочи зам.-главният прокурор.

По думите му Иван Гешев често ходел в ресторант „Осемте джуджета“ и често имал близки отношения с Петьо Петков - Еврото.

„Аз нямам никакво касателство с казуса „Осемте джуджета“, заяви Сарафов.

Той обясни, че е повод за притеснение това, че някой следи него, жена му и малкия му син. Затова и му е била нужна охрана.

„Аз съм този, който първи депозира сигнал срещу Иван Гешев. За разлика от него, защото той се уличи във връзки с политици, аз не поддържам никакви връзки с политици“, подчерта Сарафов.

Заместник-главният прокурор заяви, че разследването „Чекмеджегейт“ е от категорията дела като „Барселонагейт“, които винаги са били само и единствено под личния контрол на главния прокурор Иван Гешев. „Това дело, независимо къде е - в България или САЩ, се съгласува, и съм дълбоко убеден, че е съгласувано с него персонално. Никога не съм имал представа какво изобщо се случва по това дело, то е далеч извън моята компетентност“, обясни той.

Сарафов заяви, че има своя версия какво се е случило.

„Прекратяването на т.нар. „Чекмеджегейт“ и активизирането на казуса „Барселонагейт“ е т.нар. „танц на Гешев с политиците“ - по едното дело прекратява, по другото активизира. Така той си танцува и дава ясни знаци на политиците какво иска и какво очаква той от тях. Така че доста наивно е да се мисли, че аз имам някакво касателство по този казус. Той добре е овладял този танц и го танцува откакто е главен прокурор, а може би и преди това“, допълни Сарафов.

Според него тази категория дела трябва да приключват бързо и категорично, а не да се точат по три години.

„В момента имам усещането, че се ползват за политически шантаж, за да не остава в обществото съмнение в обективността на институцията. Със сигурност поставянето на дела на трупчета е извън моето знание, аз съм само административен и оперативен ръководител“, каза още Сарафов.