Янаки Стоилов: Процесът с искането на оставката на главния прокурор беше задействан политически
Секция: ПОЛИТИКА
29 Май 2023 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Янаки Стоилов: Процесът с искането на оставката на главния прокурор беше задействан политически

/КРОСС/ Според мен процесът с искането на оставката на главния прокурор беше задействан политически. Това каза бившият правосъден министър и конституционен съдия проф. Янаки Стоилов в предаването „120 минути“ по бТВ.

Това се е случило сега, защото обстановката вече е различна.

Той посочи, че ако Гешев бъде отстранен и ситуацията влезе в КС, съдът няма срок за произнасяне. 

„Понятието съдебна реформа за мен вече изчерпано от съдържание от повечето хора, които го употребяват, защото не чувам кои са основните цели на тази реформа. А те са справедливост, своевременно и достъпно правосъдие. И как с всяка една промяна, било то в КС, или в закона, се доближаваме до тази цел“, категоричен бе Стоилов.

Той подчерта, че конституционните промени не могат да се превърнат в претекст да бъдат изтласкани важните въпроси.

„Сега се предлага хората и партиите, които имат принос за сегашното състояние на съдебната власт, да бъдат нейните реконструктури. Нека се решат текущите проблеми, да се сформира правителство. Това което се заявява в момента, не е нищо по-различно от това, което е правено в предените около 15 години, а резултатите не са убедителни.“, подчерта Стоилов.

Според него след последните събития ГЕРБ са в по-добра преговорна позиция. „Вероятно ще се поставят и въпроси за реконструкция. За мен проблемите се увеличават и хората разбират механизма, по който се прави политиката“, подчерта Стоилов.

По думите му ако има правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, то ще бъде на политическото оцеляване и външното приспособяване.

Според него Иван Гешев няма да запази поста си. „Затова някои политици са толкова чувствителни. Разчитаха на това, че ако си отиде главният прокурор, те ще останат. Въпросът е много по-сериозна, нуждаем се от оздравяване на политиката, а не преследване“, каза Стоилов.