Бум на ухапванията от кърлежи, как да реагираме
Секция: Здраве
29 Май 2023 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бум на ухапванията от кърлежи, как да реагираме

/КРОСС/ "През последните дни има много ухапани от кърлежи, което е свързано с климата. Когато стане по-топло и влажно кърлежите се активизират", заяви в "Денят започва" в рубриката "Питай експерта" проф. д-р Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ тревните площи се пръскат, но от дъжда това се отстранява.

"Дори и с пръскане никой не е в състояние да отстрани напълно кърлежите. Пръскането е насочено към това популацията да се държи в определени минимални размери", допълни проф. д-р Ива Христова.

Тя коментира, че са ухапани не само деца, а и възрастни хора.

"Тази година кърлежовият сезон закъсня, обикновено активността е в началото на май. Ако кърлежът е съвсем отскоро, от един час, можем и сами да го свалим с пинсета, като го захванем максимално близо до хоботчето в кожата, няма нужда да го въртим много. Когато са минали повече часове, над 3-4 часа, кърлежът вече отделя като циментиращи вещества и тогава, ако сами го отстраняваме, ще го скъсаме. Хоботчето остане ли продължава да предава инфекцията, на всяка цена трябва да потърсим медицинска помощ", добави проф. д-р Ива Христова.

Според нея при домашно отстраняване няма нужда да се полива с олио.

"Ако се изследва може да се види дали е от вида, който може да предаде лаймска болест, той е само един, другите инфекции са редки за нашата страна. Важно е да се наблюдава мястото на ухапването за червенина след седмица - 10 дни с големина над 5 см, може да достигне 30-40 см., не сърби и не боли, започва бързо да расте, което ще е указател за развитие на лаймска болест. Обикновено няма други симптоми, например температура. Пациентът може да се изследва след поне 3 седмици, тъй като това е инкубационният период. Не всеки заразен кърлеж предава заразата, трябва дълго време да е стоял на кожата", каза още проф. д-р Ива Христова.

Уточни, че марсилската треска протича с температура, черно малко петънце на мястото на ухапването.