КНДР планира да изстреля сателит, Япония смята, че може да е балистична ракета
Секция: СВЯТ
29 Май 2023 12:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КНДР планира да изстреля сателит, Япония смята, че може да е балистична ракета

/КРОСС/ Северна Корея е информирала Япония, че до две седмици ще изстреля сателит, но Токио смята, че това може да бъде балистична ракета и затова взема предпазни мерки, предаде АФП.

Пхенян информирал бреговата охрана на Япония, че изстрелването ще бъде между 31 май и 11 юни, като първата степен на ракетата носител ще падне във водите близо до Жълто море, Източнокитайско море и източно от остров Лусон във Филипините, каза говорител на бреговата охрана пред AFP.

Въпреки това кабинетът на министър-председателя обяви в Туитър, че Фумио Кишида е издал инструкции "относно уведомлението от Северна Корея за изстрелването на балистична ракета, която тя описва като сателит".

Той е казал на служителите да събират разузнавателна информация, да останат бдителни и да се координират тясно със съюзниците си, включително Съединените щати и Южна Корея.

Министерството на отбраната на Япония издаде заповед на военновъздушните сили за самоотбрана да унищожат всяка балистична ракета, за която е потвърдено, че е на път да падне на територията на страната. Войските ще бъдат упълномощени да използват ракети прехващачи SM-3 и ракети "Пейтриът" PAC-3, каза министерството.

"Макар и описано като изстрелване на сателит, изстрелването с помощта на технология за балистични ракети би било нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и сериозен проблем, който застрашава безопасността на хората", каза Кишида пред репортери.