УМБАЛ "Св. Георги": Дежурният екип е опитал да спаси 27-годишната Елисавета
Секция: Здраве
29 Май 2023 14:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
УМБАЛ "Св. Георги": Дежурният екип е опитал да спаси 27-годишната Елисавета

/КРОСС/ От УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив излязоха с позиция, относно подаден сигнал до Нова Телевизия от майката на тяхна пациентка, която твърди, че 27-годишната Елисавета е издъхнала в болничната стая в присъствието единствено на санитарка и не й е била оказана адекватна медицинска помощ.

От лечебното заведение е започнала вътрешна проверка по случая.

"Пациентката Елисавета Станева е дошла в Отделението по спешна медицина на 9 май в 9:30 часа с температура и болки. Същия ден в 12:45 часа е хоспитализирана в интензивния сектор на Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив. От постъпването й в болницата, са извършени редица изследвания и консултации с лекари и специалисти от различните клиники. Назначена й е терапия освен за симптомите, с които е пристигнала в лечебното заведение, а и за придружаващото й заболяване "Тиреоидит на Хашимото", обясняват от болницата.

В позицията на УМБАЛ "Св. Георги" се казва още, че при една от консултациите се установява, че стойностите на TSH са завишени и че пациентката е преустановила сама приема на едно от лекарствата си, което води до влошаване на здравословното й състояние.

"Терапията, извършена от екипа на Клиниката по инфекциозни болести, дава резултат и пациентката се подобрява на следващия ден. Наблюдението, изследванията и терапиите продължават и в следващите дни", казват още от лечебното заведение.

В позицията се посочва, че дежурните медици, извикани от санитарката, са започнали веднага да прилагат реанимационни действия и сърдечен масаж с дишане уста в уста на момичето.

"На 14 май към 17:55 часа внезапно пада със загуба на съзнание. Регистрирано е спиране на сърдечната и дихателната дейност. Незабавно е започнала Кардиопулмоналната ресусцитация (КПР), съвместно с екип на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение", съобщават още от болницата.

По данни от становището на началника на Клиника по инфекциозни болести доц. д-р Олиана Бойкинова, дежурната санитарка е пряк свидетел на случилото се. В момента на падането на пациентката същата е оставяла храната й и веднага е уведомила дежурния лекар и дежурната медицинска сестра, които са се отзовали незабавно и са започнали КПР", пише в становището.

Началникът на Отделението по обща и клинична патология доц. д-р Мария Колева - Иванова и нейният екип се очаква да издадат протокола от извършената на 16 май аутопсия. По предварителна информация е установено, че Елисавета Станева е починала от усложненията на основното си заболяване - кардиомиопатия.

От болницата обясняват още, че не са предоставили отговора си до близките на починалата пациентка заради факта, че проверката не е приключила изцяло.

"Събраната до момента информация следва да се счита за предварителна, тъй като същата предстои да бъде анализирана и обобщена в най-кратки срокове от членовете на специализираната Лечебно контролна комисия към УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив", завършва становището на лечебното заведение.