Дефиле на оркестрите: Международен фестивален оркестър "Седичи"
Секция: КУЛТУРА
29 Май 2023 14:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дефиле на оркестрите: Международен фестивален оркестър "Седичи"

/КРОСС/ Идеята ни за преглед на оркестрите се развива отлично и нараства с всяко следващо издание на фестивала, който вече има свой интернационален Фестивален оркестър с първи концерт в залата на НМА под диригентството на Христо Павлов на 30 май с произведения на Александър Раскатов, Гия Канчели, Елгар, Венцислав Мицов. Посветен е на 80-годишнината от спасяването на българските евреи, а солист ще бъде пианистката Анна Леви.

„Камерата Орфика“ към НБУ под палката на Найден Тодоров участваха в откриването на фестивала на 23 май със солисти Марио Хосен, Людмил Ангелов, Марта Потулска и Лиляна Кехайова – стилен концерт с Моцартова музика.

„Софийски солисти“ се представиха с традиционните два концерта  - на 28 май с диригент Пламен Джуров, Николай и Минчо Минчеви в зала „България“ цигулките на лауреата на Световния конкурс за лютиери Владимир Тилев, а на 21 юни във Военния клуб новият ръководител на ансамбъла Константин Добройков и виолончелистът Александър Димитров представят предизвикателни творби на Стравински-Уолфиш и Петерис Васкс.

Тази година на 27 май мощно се присъедини Сливенският симфоничен оркестър по повод 90-тата си годишнина, под  диригентството на Владимир Кираджиев и със солисти лауреатите на Първия международен певчески конкурс на името на Камен Чанев.

70 години на Плевенската филхармония също ще бъде чествана в зала „България“ на 5 юни със забележителния формат „Гергов и синове“, който събира на една сцена именития ни диригент и тримата му сина като солисти.

На 16 юни Симфониета Враца с диригент Христо Павлов и солисти Маргарита Илиева - пиано, Атанас Кръстев - виолончело, Вълчан Вълчанов - обой, Недялко Недялков – кавал за пореден път е с премиери на Георги Андреев, Асен Аврамов, Прокофиев, Лазар Николов.

Следва на 23 юни Симфониета Шумен с диригент Калина Василева и солисти Емелина Горчева-Димова и Георги Черкин – пиано, Мирослав Димов – маримба, също е с премиера от солистката и творби от Веселин Стоянов и Рахманинов. Истински чудеса правят Русенската филхармония и нейния главен диригент Димитър Косев в мисията си да стимулират млади композитори да пишат за оркестъра – след огромния успех миналата година ни очаква още един енергизиращ концерт с цели 10 български премиери!

А в края на фестивала на 28 юни е поредното гостуване на Павел Балев и Варненската филхармония, този път с фантастичната концертмайсторка на Виенската филхармония Албена Данаилова в програма с автори Големинов, Владигеров и Брукнер. Началото и края на фестивала са рамкирани от Софийската филхармония, и за това четете по-долу.