Донев при откриването на Панаира на книгата: Да си четящ и грамотен човек е сила, която никой не може да ти отнеме
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Май 2023 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Донев при откриването на Панаира на книгата: Да си четящ и грамотен човек е сила, която никой не може да ти отнеме

/КРОСС/ „Да си грамотен човек е проява на себеуважение. Но да си грамотен човек е проява и на усилието да отстояваш закона на българския език в среда от хора, които пишат, както им е удобно. Граматиката на един език е неговата Конституция - спазва се без своеволия и отклонения от правилата". Това заяви министър-председателят Гълъб Донев в приветствието си при откриването на Пролетния панаир на книгата и на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи пред НДК.

Премиерът подчерта, че грамотните хора по-лесно могат да спечелят доверието му.

„Да разбираш какво четеш, да си критичен, да се съмняваш, да откриваш подвеждането или лъжата е проява на грамотно четене. Да си четящ и грамотен човек е сила, която никой не може да ти отнеме. И знание, което все повече ще се цени", категоричен бе Донев. В този контекст министър-председателят изрази убеденост, че идва времето, в което хората, които пишат грамотно на български език и владеят до съвършенство могъщата сила на нашето слово, ще бъдат ценени, търсени и предпочитани.

„Даже ще стигна по-далече. Очаквам в близкото бъдеще към кандидатите за работа да се поставят и изисквания за грамотно ползване на българския език", посочи Донев. Премиерът апелира българският език да бъде учен с внимание и уважение, а всички ние - да бъдем грамотни и да четем с разбиране.

В рамките на приветствието си министър-председателят благодари за възможността да запечата днешния ден като спомен със снимка с вокална група "Врабчета". „Гълъб се снима с "Врабчета" е едно добро начало на история за деца. Впрочем, когато се запознавам с деца, виждам задължителното учудването в очите им, когато чуят името ми. И следва смях и обяснението, че се казвам като гълъбите, които хранят в парка, но нямам крила като птиците. Крила ми дават книгите", сподели министър-председателят.

Заедно с премиера на откриването на най-голямото книжно изложение у нас на открито бяха министърът на образованието и науката Сашо Пенов и министърът на културата Найден Тодоров.