Специален пратеник на САЩ за борба срещу дезинформациите пристига на посещение в България
Секция: СВЯТ
29 Май 2023 15:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Специален пратеник на САЩ за борба срещу дезинформациите пристига на посещение в България

/КРОСС/ САЩ имат мисия в България за специалния пратеник и координатор на Центъра за глобално ангажиране към външното министерство във Вашингтон - Джеймс Рубин. Той ще посети страната ни през настоящата седмица, съобщава Държавният департамент на Щатите. Според официалното съобщение Рубин трябва „да засили подкрепата за инициативи за борба с дезинформацията".

Първо пратеникът ще участва във форума за регионална сигурност GLOBSEC 2023 в словашката столица Братислава, където е и съпредседателят на „Продължаваме промяната" Кирил Петков. Сред говорителите на събитието е и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. GLOBSEC 2023 продължава до 31 май.

След това Рубин ще посети България и Белгия. За София и Брюксел програмата му гласи, че „ще се срещне с представители на местното правителство и ЕС, както и с представители на гражданското общество, за да засили подкрепата за инициативи за борба с дезинформацията". Причината - "продължаващите усилия на Русия и други играчи, които разпространяват дезинформация, за да подкопаят демокрацията и националната сигурност, и как нашите народи могат колективно да се противопоставят на заплахите в информационното пространство".

Миналия месец Рубин беше в Скопие за срещи с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски и президента Стево Пендаровски, като темата бе борбата с дезинформацията, манипулираната информация и други заплахи в информационното пространство на Западните Балкани, съобщи тогава БТА.

Джеймс Рубин е с 35 години кариера в дипломацията и с опит като политически съветник, преподавател е в "Оксфорд", Колумбийския университет и LSE, а също така е коментатор и анализатор за издания като Politico и телевизия Sky News. В Държавния департамент работи от 15 декември 2022 г.

През 1989-1993 е член на екипа на настоящия президент Джо Байдън в Сената. При администрацията на президента Бил Клинтън е помощник-държавен секретар и основен говорител на Мадлин Олбрайт, както докато тя беше държавен секретар, така и докато бе представител на САЩ в ООН. През 1999 г. му е възложено да бъде специален преговарящ за разпускането на Армията за освобождение на Косово.