Христо Алексиев: Стартират дейности по изграждането на ново корабно място и удълбочаването на плавателния път на пристанище Бургас-запад
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Май 2023 16:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христо Алексиев: Стартират дейности по изграждането на ново корабно място и удълбочаването на плавателния път на пристанище Бургас-запад

/КРОСС/ Стартират дейности по изграждането на ново корабно място и удълбочаването на плавателния път на пристанищния терминал Бургас-запад. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев по време на откриващото информационно събитие за представяне на проекта REBIRTH 28.

Вицепремиерът отбеляза, че проектът REBIRTH 28 се осъществява с подкрепата на Министерството на транспорта и съобщенията, като финансирането е осигурено по Механизма за свързване на Европа и средства на концесионера БМФ Порт Бургас.

„Реализирането на този проект ще постави Бургас и България на картата на глобалните търговски коридори", изтъкна вицепремиерът Христо Алексиев. Той посочи, че войната в Украйна доведе до предизвикателства, свързани със социално напрежение, енергийна криза, инфлация и нарушаване на търговските вериги и веригите на доставки. Тези процеси пренасочиха доставките от Северния коридор, който минава през Русия, към Средния коридор, който свързва Средна Азия през Каспийско и Черно море с Европа.

Вицепремиерът Христо Алексиев съобщи, че от няколко месеца се работи активно за представянето на Бургас и Варна като стратегически зони за преминаване на трафика от Средния коридор през тях. „Необходимо е този коридор да минава през пристанищата в Бургас и Варна, защото имат повече капацитет и логистични възможности с добре развита железопътна и пътна инфраструктура", допълни още той.

Христо Алексиев посочи още, че освен изграждането на корабното място, е необходимо и удълбочаване на плавателния път. ДП „Пристанищна инфраструктура" започва изпълнението на проект, с европейско финансиране, за удълбочаване на плавателния път в акваторията на корабни места 27 и 28. Това ще позволи обработка на кораби от типа „Панамакс" и ще създаде по-добри условия за работа на операторите", допълни Христо Алексиев.

Вицепремиерът Христо Алексиев подчерта, че общите усилия на концесионера и държавата ще увеличат капацитета на пристанище Бургас-запад. „Вярвам, че когато се работи в синхрон и се следва една обща цел, ще постигнем необходимата оперативна ефективност и ще подобрим транспортната свързаност по европейския коридор „Ориент/Източно Средиземноморие", както и по Средния коридор", категоричен бе Алексиев.