Путин: Украинското нападение с дронове срещу Москва цели да провокира Русия
Секция: Русия
31 Май 2023 07:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин: Украинското нападение с дронове срещу Москва цели да провокира Русия

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин заяви, че най-голямото досега нападение с дронове срещу Москва е опит да се сплаши и провокира Русия и че противовъздушната отбрана около столицата ще бъде засилена, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия съобщи, че осем дрона са били насочени към жилищни райони в Москва и Московска област - с население от над 21 милиона души - в ранните часове днес, но са били свалени или отклонени със специални електронни заглушители.

Путин определи нападението, което доведе 15-месечната война в Украйна до сърцето на Русия, като терористичен отговор, дошъл след като Русия нанесе удар по украинското военно разузнаване преди няколко дни.

Украйна, каза Путин, е избрала пътя на опитите за "сплашване на Русия, руските граждани с атаките срещу жилищни сгради".

"Това е явен признак на терористична дейност", подчерта той.

Противовъздушната отбрана около Москва, която като столица на най-голямата ядрена сила в света вече е защитена от обширна система за ранно предупреждение, ще бъде засилена, каза руският президент.

Украинският президентски съветник Михайло Подоляк отрече Киев да е участвал пряко в нападението срещу Москва, но каза, че Украйна с удоволствие наблюдава събитията и прогнозира, че предстоят още такива.

Има малко признаци на мир в една от най-смъртоносните войни в Европа след Втората световна война, а Москва многократно предупреждава, че Западът ескалира войната, като снабдява Киев с толкова много оръжия, отбелязва Ройтерс.