Сачева: Важното е да има правителство, ако има изрично настояване от ПП, ще сме склонни да отстъпим
Секция: Анализи
01 Юни 2023 09:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сачева: Важното е да има правителство, ако има изрично настояване от ПП, ще сме склонни да отстъпим

/КРОСС/ ГЕРБ може да отстъпи пред искането за партиен кабинет на ПП-ДБ, но категорично няма да подкрепим чистки. Освен това, ако има партийни имена, това означава, че отговорността ще е изцяло на „Продължаваме промяната, каза пред BTV „Тази сутрин“ заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева.  Тя добави, че идеята на ГЕРБ е да има експертно правителство, но ако е изрично настояването на ПП, ще сме по-склонни да отстъпим.

Според нея по-разумното е правителството да има ограничен мандат от 18 месеца, но ако се спазват приоритетите и обществото е доволно, може да продължи повече.

Тя обясни, че трябва да има редовно правителство, за да може България да се превърне в парламентарна република отново. В момента България не е парламентарна република, разкритикува Сачева.

Присъствието на ярки политически лица ще доведе до напрежение, но отговорността ще бъде изцяло на ПП. Мария Габриел е нашият представител, от нея се водят разговори за персоналния състав на кабинет, добави Сачева.

Тя добави, че ГЕРБ от самото начало застъпва идеята, че трябва да има правителство на споделената отговорност и че трябва да се излъчи кабинет, който да се ползва с доверие и от двете страни.

В момента „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ имат различни виждания. От ПП настояват за политическо представителство, докато от ДБ предпочитат експертно правителство.

От ГЕРБ смятаме, че политиката не е за постове, а за постигане на цели. Затова и сме по-склонни да отстъпим, коментира още тя.