Рязко забавяне на годишната инфлация в еврозоната през май до 6,1%
Секция: ИКОНОМИКА
01 Юни 2023 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рязко забавяне на годишната инфлация в еврозоната през май до 6,1%

/КРОСС/ Общата инфлация в еврозоната на годишна база се забави рязко през май до 6,1% от 7% през април, показват предварителни данни на европейската официална статистика Евростат.

Това е най-ниската инфлация в единния валутен блок от февруари 2022 г. (точно, когато започна руска военна инвазия в Украйна), докато осредните пазарни очаквания бяха за по-умерено забавяне на инфлацията до 6,3%.

Въпреки рязкото отслабване инфлацията в еврозоната все още остава далеч над средносрочното целево ниво на ЕЦБ от 2 на сто.

Графика на инфлацията в еврозоната на годишна база

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) остава през май на нивото през април, когато нарасна с 0,6 на сто.

Намаляването на инфлацията в еврозоната се дължи главно на спада на цените на енергията с 1,7% спрямо май 2022 г. и след тяхно увеличение с 2,4% през април. Освен това се наблюдава забавяне на ценовия натиск при храните, алкохола и тютюневите изделия (повишение с 12,5%, но след растеж с 13,5% месец по-рано), на цените на неенергийни промишлени стоки (с 5,8% при 6,2% през април) и в сектора на услугите (повишение с 5% след растеж с 5,2% през предходния месец).

Евростат отчита по-рязко забавяне и на основната инфлация (изключвайки цените на храни и енергия) през май до 5,3% от 5,6% през април и очаквания за 5,5 на сто.

Днешните данни могат да се възприемат с известено облекчение от ЕЦБ. Необходимо е обаче тази тенденция на забавяне на инфлацията да се запази и през следващите месеци, за да могат централните банкери да са убедени, че има трайно подобрение в инфлационна картина.