Дупница е на ръба на водна криза
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Юни 2023 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дупница е на ръба на водна криза

/КРОСС/ Дупница и селата в общината са на прага на водна криза. Причината е остарялата пречиствателна станция и тръбите, които не са сменяни повече от 70 години.

На фона на искането на КЕВР за повишение на цените на тока и водата, водното дружество в Дупница е с изоставащи заплати на служителите.

Вече сме на ръба на водната криза. Състоянието е доста тежко. Служителите са със забавени заплати. Авариите са непрекъснати. Почти няма средства за отстраняването на авариите, но се справяме по някакъв начин с помощта на общината и съдействието на служителите. Те работят почти на доброволен принцип, защото са от много години и го правят от лоялност към ръководството остават да работят, обясни пред БНТ Красимира Иванова - директор на ВИК - Дупница. По думите й, пречиствателната станция в района на село Джерман не е ремонтирана повече от 40 години и една от помпите всеки момент може да спре.

От КЕВР искаме да се одобри планът на "Кюстендилска вода" и да има една реална цена, която да отговаря на необходимостите на общината. По наши изчисления, тя е 2,26 лв. за кубик. КЕВР обаче ни притиска и не иска да разгледа бизнес плана, иска дружеството да фалира и да минем към държавния воден оператор, който е в изключително тежко състояние, заяви Костадин Костадинов - председател на Общински съвет - Дупница.