БСП: Харчени ли са близо 4 млрд. от фискалния резерв незаконно
Секция: ПОЛИТИКА
02 Юни 2023 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП: Харчени ли са близо 4 млрд. от фискалния резерв незаконно

/КРОСС/ „За месеците март и април от фискалния резерв са ползвани около 1,5 млрд. лева през март и около 2,8 млрд. лева през април. Фискалният резерв има един чувствителен компонент - Сребърният фонд, който е гаранцията за пенсионната система на Р България. Тук са и средствата по Европейските фондове - ние имаме юридически и икономически задължения към ЕС. Затова ще поставим въпроса и в парламента, и в бюджетна и икономическа комисия". Това обяви депутатът от БСП Румен Гечев на брифинг в парламента.

По думите на Гечев от партията му имат подозрение, че парите не са ползвани по предназначение. Той припомни, че едно предишно правителство (ГЕРБ-1) използва резерва на Здравната каса, което се отрази негативно на здравната реформа.

Поискахме от БНБ и Министърът на финансите да ни бъде предоставена информация за състоянието на фискалния резерв на Р България, тъй като той се управлява от правителството и се намира по сметка на БНБ. Това е банка на правителството, която следва да проверява законно ли се управляват тези средства. От МФ съобщиха, че парите по Сребърния фонд са налични в пълен размер.